Dodatki w żywności a przypadek nadpobudliwości u dzieci

0
238
Dodatki w żywności

Producenci, którzy chcą wyróżnić swój produkt spośród innych, muszą przyciągnąć naszą uwagę. W tym celu często stosują ciekawe opakowania i nazwy. Dążą również do tego, aby produkt wyróżniał się żywym kolorem, przyciągając w ten sposób wzrok. Takie bodźce są szczególnie atrakcyjne dla najmłodszych konsumentów. Dodatki do żywności, które nadają produktowi określone cechy, nie są obojętne dla młodego organizmu.

ADHD – Częsty problem w wieku rozwojowym

ADHD, znane również jako zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, jest jednym z najczęstszych problemów wieku rozwojowego. Charakteryzuje się pewnymi wzorcami zachowań, takimi jak nadpobudliwość, problemy z koncentracją uwagi oraz problemy z kontrolowaniem impulsywności. Objawy te mogą pojawić się przed 2 rokiem życia, ale ADHD najczęściej występuje u dzieci poniżej 7 roku życia. Dzieci z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi mają problemy z funkcjonowaniem w życiu codziennym. Może to mieć również negatywny wpływ na ich relacje z rówieśnikami. Wczesna diagnoza i leczenie są kluczowe. Obejmuje ono farmakoterapię, terapię behawioralną oraz poradnictwo dla rodziców, nauczycieli i uczniów. Objawy ADHD można zmniejszyć poprzez stosowanie zdrowej diety. Staje się to coraz ważniejsze. Unikanie niektórych dodatków do żywności może pomóc w objawach ADHD, takich jak nadpobudliwość i problemy z uwagą.

Na co rodzice powinni uważać podczas zakupów?

Rodzice dzieci z ADHD muszą zwracać uwagę na listę składników na opakowaniu każdego produktu. Odnosi się to do wszystkich rodziców, ponieważ ADHD może dotyczyć dzieci w każdym wieku. Będzie to miało znaczący wpływ na wyniki w szkole. Ważne jest, aby zwracać uwagę na składniki w każdym produkcie, który kupujemy. Zadanie to jest łatwiejsze od 2008 roku, kiedy to przepisy Unii Europejskiej zobowiązują producentów do informowania rodziców, że dany produkt może mieć negatywny wpływ na aktywność lub koncentrację dzieci.

Więcej porad w temacie diety i zdrowego odżywiania znajdziesz na https://dietawpudelko.pl/

Jakich składników należy unikać?

Żółcień pomarańczowa (E110)

Ten syntetyczny barwnik powstaje w wyniku reakcji chemicznych. Nadaje produktom żółto-pomarańczowy odcień. Jest stosowany do barwienia zbóż, wyrobów cukierniczych i żywności w proszku. Może powodować nadpobudliwość i inne skutki uboczne, takie jak nasilenie objawów astmy, kataru siennego i egzemy. Jest również zakazany w Norwegii, Finlandii i innych krajach.

Żółcień chinolinowa (E104)

E104 jest barwnikiem syntetycznym, ale może być pochodzenia odzwierzęcego. Nadaje produktom zielono-żółty odcień i można ją znaleźć w galaretkach i lodach, a także napojach gazowanych. Może powodować nadpobudliwość, osłabienie koncentracji, pokrzywkę, astmę i wysypkę. Nie może być sprzedawany w USA i Japonii.

Azorubina (E122)

Azorubina, kolejny barwnik syntetyczny, może powodować nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji. Jest używana do nadawania produktom czerwonego odcienia. Azorubina jest używana do produkcji wyrobów cukierniczych, galaretek i kremów, dżemów i jogurtów, a także innych napojów. Spożycie azorubiny może powodować nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji, a także nasilenie objawów astmy i wystąpienie pokrzywki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here