Dlaczego warto wybrać konfitury ekologiczne?

0
875

Konfitura owocowa (a czasem także warzywna) to jeden z tych dodatków, po które chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodaje smaku innym potrawom, doskonale sprawdza się jako urozmaicenie posiłków, a może także posłużyć jako samodzielny dodatek do kanapki, świetnie zastępujący klasyczne słodkie przekąski. Zobaczmy, dlaczego lepiej wybrać ekologiczne produkty od tych, które są popularnie dostępne w sklepach.

Co dokładnie oznacza “ekologiczne”?

Przymiotnik “ekologiczny” (czasem też “organiczny”, a także przedrostki “eko” lub “bio”) coraz częściej pojawia się przy różnego rodzaju produktach. W przypadku żywności odnosi się on zarówno do procesu przetwórczego, przygotowującego dane pokarmy do spożycia, jak również do samej uprawy roślin. Dotyczy ścisłych norm, które muszą być przestrzegane, aby rzeczywiście produkt mógł zostać nazwany ekologicznym.

Uprawa roślin, które mają być wykorzystywane do produkcji ekologicznej żywności, podlega ścisłym restrykcjom, dotyczącym między innymi sposobu ich pielęgnacji, stosowanych preparatów czy też rodzaju gleby. Również na dalszych etapach pojawiają się wyznaczone normy, które pokazują, jak mają być przechowywane produkty roślinne, a także jak należy je przetwarzać, aby zachowały status “eko”. Między innymi dotyczy to braku jakichkolwiek sztucznych dodatków, takich jak barwniki, konserwanty czy aromaty.

Jakie są zatem konfitury ekologiczne?

Konfitury ekologiczne to produkt w 100% naturalny, który zawiera wyłącznie przecier owocowy lub warzywny oraz ewentualne naturalne dodatki, takie jak woda, ekologiczny cukier trzcinowy czy naturalny sok z cytryny. Wszystkie składniki muszą być certyfikowane, aby spełniały normy produktu “bio”.

W produktach tych nie ma żadnych sztucznych dodatków. Nie zawierają barwników i aromatów, konserwantów, przeciwutleniaczy ani żadnych związków, które miałyby wpłynąć na ich konsystencję, smak czy trwałość. Jedyną metodą ich konserwacji jest naturalna pasteryzacja.

Smak i wartości odżywcze

W efekcie uzyskane konfitury pełne są smaku oraz zapachu, jaki pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, z czasów, kiedy nasze babcie samodzielnie przygotowywały takie dodatki w domach, z roślin uprawianych w swoich ogródkach. Ich wspaniały aromat sprawia, że są cudownym dodatkiem do pieczywa, sera czy też innych dań, które wzbogacają i urozmaicają. Na pewno niejedna osoba sięgnie też chętnie po samą konfiturę, by zakosztować jej słodyczy i nie sięgać po inne przekąski.

Jednak nie tylko smak tych potraw jest istotny. Niemniej ważne są składniki odżywcze, które możemy w nich znaleźć. Dzięki temu, iż naturalne konfitury są przygotowane z dbałością o zachowanie najwyższych norm, niosą w sobie także bogactwo witamin, minerałów i polifenoli. Dzięki temu nie tylko smakują, ale też odżywiają nasz organizm. Mogą stanowić cenne źródło witamin zwłaszcza w tych okresach, gdy nie mamy dostępu do świeżych, sezonowych owoców i warzyw.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here