Naturalna witamina E

3
2096
naturalna witamina e

Witaminy są związkami organicznymi, niezbędnymi dla człowieka. Niestety ludzki organizm nie potrafi sam ich wytwarzać, należy je zatem dostarczyć. Odnajdziemy je w żywności, choć wielu utożsamia witaminy z tabletkami z apteki. Nic nie zastąpi naturalnie przyjmowanych witamin. Witaminy i sole mineralne są niezbędne dla zdrowia. Ludzki organizm nie potrafi ich sam wytwarzać dlatego większość z nich muszą być dostarczane z pożywieniem. Są one wydalane z organizmu z moczem i kałem, przez co cały czas należy je uzupełniać. Jedną z ważniejszych jest naturalna witamina e.

Naturalna witamina E i inne witaminy

W części przypadków do powstania cukrzycy prowadzi niezdrowy tryb życia oraz złe odżywianie. Jakie witaminy są szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę? W organizmie osoby z cukrzycą lub też odchudzającej się szczególną rolę pełnią witaminy: A, naturalna witamina E, C, B1, B2 oraz foliany.

Witaminę A odnajdziemy w postaci beta karotenu. Najwięcej jest go w pomidorach, marchwi, sałacie, natce pietruszki. Witaminę C – w kiszonej kapuście, zielonych warzywach liściastych, jagodach no i cytrusach. Witaminę E – w kiełkach pszenicy, soi, olejach roślinnych.

Minerały ważne dla naszego zdrowia

W poprawnie zestawionej diecie dla osoby z cukrzycą nie powinno zabraknąć żadnego z ważnych minerałów np. wapnia. Potrzebujemy go dużo na co dzień bo1000 – 1 500 mg na dobę. Jeśli nie wyrobów mlecznych albo jesteśmy na nie uczuleni, koniecznie winniśmy skorzystać z suplementu.

Ważne jest także żelazo. Minerał ten odgrywa istotną rolę w tworzeniu krwi dotleniającej tkanki oraz wzmacnia odporność. Cynk, selen, miedź, mangan – to minerały mające swoją rolę w ochronie naczyń przed powikłaniami cukrzycy, czyli miażdżycą i chorobami krążenia. Na te schodzenia częściej chorują właśnie cukrzycy. Aktywizują one fizjologiczną obronę antyoksydacyjną. Wzmacniają one także odporność na choroby przeziębieniowe, jakie mogą zaburzyć metabolizm i utrudnią kontrolę choroby.

Magnez – badania wykazują, iż niedobór magnezu może pogarszać chorobę. Jednak jego działanie nie jest do końca poznane w tym przypadku. To samo w przypadku chromu. Widać jego działanie na prawidłowe działanie insuliny lecz bez konkretnych wskazówek. Dla chorujących na cukrzycę zaleca się spożywanie większej ilości wody. Może to być nawet od 2 do 3 litrów dziennie. Obecność glukozy w moczu zwiększa potrzebę wydalania, a tym samym powoduje nasilanie pragnienia. Pijmy zatem tyle płynów ile potrzebuje i wymaga nasz organizm.

U osób starszych chorujących na cukrzycę, pogorszona jest kontrola łaknienie. Nie odczuwa się aż takiego pragnienia. Zatem konieczne jest świadome czuwanie wypiciem pożądanej ilości wody. Prócz wody, można pić herbatki ziołowe oraz owocowe. Należy wystrzegać się picia lemoniady z cukrem, coca-coli i innych mocno słodzonych napojów czy soków. Wszelkie choroby, a także przedwczesne starzenie się ludzkiego organizmu jest wywołane zaburzeniem w organizmie. Przyczyn tego stanu może być wiele np. zaburzenia gospodarki wodnej, magnezowo-wapniowej, poziomu witamin lub soli mineralnych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here