Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?

0
83
Oliwa z oliwek - źródło zdrowia
fot. Pixabay.com

Pełna nienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa jest składnikiem, który bezsprzecznie powinien znaleźć się w naszej diecie. Ma wiele cennych właściwości i można z jej dobrodziejstw korzystać bez obaw. Jakie są te najcenniejsze? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/oliwa-z-oliwek-dzialanie-zalety/

Oliwa z oliwek bogata w przeciwutleniacze i witaminy

Zacznijmy od tego, że oliwę z oliwek możemy wykorzystywać nie tylko do przyrządzania kuchennych potraw, ale także do pielęgnacji włosów czy skóry. Jest ona bogata w witaminy A, E oraz K. Ponadto ma silne działanie przeciwutleniające. Jest pełna antyoksydantów, których zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników oraz powstrzymywanie procesów starzenia się komórek organizmu oraz zmniejszanie ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe. Przeciwutleniacze pomagają również w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, a to z kolei dobrze wpływa na pracę serca.

Właściwości antybakteryjne, odchudzające i odpornościowe oliwy z oliwek

Według badań oliwa ma moc zwalczania niektórych szczepów bakterii Helicobacter pylori, która zagnieżdżając się w żołądku może prowadzić do wrzodów, a nawet nowotworu. Warto jednak wiedzieć, że najlepiej sięgać na półce sklepowej po oliwę z pierwszego tłoczenia. To ona jest najbogatsza w antyoksydanty oraz związki bioorganiczne.

Oliwa z oliwek, bogata w tłuszcze nienasycone oraz kwasy Omega 3 i Omega 6, wpływa również znacząco na proces przemiany materii oraz utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Ponadto wpływa również na prawidłową pracę układu odpornościowego oraz układu nerwowego. Ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie, a do tego może chronić przed nowotworami.

Warto również pamiętać o tym, że oliwa z pierwszego tłoczenia chroni przed chorobami serca. Choć one są najczęstszą przyczyną zgonów niemal na całym świecie, mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, których dieta jest bogata w oliwę z oliwek, zapadają na choroby serca znacznie rzadziej i tym samym rzadziej z ich powodu umierają. Oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi, zapobiega jej nadmiernemu krzepnięciu, odbudowuje wyściółkę naczyń krwionośnych.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/jak-leczyc-nadpotliwosc/

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here