Właściwości i działanie kurkumy

0
119
kurkuma

Kurkuma stosowana jest zwłaszcza w kuchni azjatyckiej, ze względu na właściwości nadające potrawom ostry smak i charakterystyczną żółtą barwę. Pierwsze wzmianki o zastosowaniu kurkumy w kuchni datuje się na 600 r. p.n.e., zaś około 700 r. n.e. przyprawa dotarła do Chin. Wielu dawnych chińskich i indyjskich medyków doceniało kurkumę ze względu na dobroczynne działanie przyprawy dla naszego organizmu.

Czym jest kurkuma i jakie ma działanie?

Kurkuma to inaczej ostryż długi czy też ostryż domowy, ma dwojakie kierunki wykorzystania: jako przyprawa oraz jako barwnik spożywczy. Dzięki składnikom biologicznie aktywnym charakteryzuje się też działaniem leczniczym. Jednym z bardziej polecanych sposobów stosowania kurkumy, poza wykorzystaniem jej jako przyprawy do potraw, jest spożywanie jej w postaci „złotego mleka”.

Od wieków kurkuma wykorzystywana jest w kuchni. Sypka przyprawa to najbardziej znana forma kurkumy. Ze względu na intensywną, żółtą barwę, używa się jej jako naturalnego barwnika spożywczego. Należy przy tym uważać, zwłaszcza jeśli stosujemy ją po raz pierwszy, ponieważ kurkuma bardzo silnie odbarwia, nawet na skórze. Najczęściej występuje jako odrębna przyprawa lub jeden z głównych składników mieszanki curry.

Kurkumina jest uznawana za przyprawę ostrą, dlatego dodaje się ją najczęściej do dań hinduskich, które powinny być pikantne, a także do przyprawiania warzyw, ryżu, jajek, zup, sosów i sałatek.

Jakie właściwości ma kurkuma?

Musimy zwrócić uwagę na to, że główny składnik kurkumy, czyli kurkumina, wykazuje właściwości przeciwzapalne równie silne co leki na receptę czy sprzedawane bez recepty środki przeciwbólowych. Kurkumina wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby, pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji, jest skuteczna w przeciwdziałaniu schorzeniom o podłożu zapalnym, sprzyja utracie masy ciała, zwiększa podstawową przemianę materii. Chociaż tutaj najlepszym wyjściem i tak będzie deficyt kaloryczny, jeśli zależy nam na utracie masy ciała. Kurkuma jako przyprawa, którą dodaje się do codziennych potraw w niewielkich ilościach, praktycznie nie wpływa na kaloryczność spożywanych dań. 100 g proszku kurkumy dostarcza organizmowi 390 kcal. To naprawdę niewiele, pamiętając, że do dań dodajemy jedynie szczyptę tej przyprawy. Szczypta kurkumy to nie więcej niż 20 kcal.

Wydawać by się mogło, że kurkuma to całkowicie bezpieczna substancja, którą mogą spożywać wszyscy. Jednak ze względu na jej silne właściwości i działanie kurkumy powinny unikać: kobiety w ciąży, cukrzycy, osoby cierpiące z powodu kamieni żółciowych, osoby przyjmujące leki zakrzepowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here