Witaminę C trzeba przyjmować w dawkach co najmniej 1 mg na każdy kilogram masy ciała. Niezastosowanie się do tej wytycznej może być szkodliwe dla zdrowia, czasami nawet bardzo. Z jakimi zagrożeniami dla organizmu wiąże się w takim razie niedobór witaminy C w diecie? Oto lista potencjalnych skutków związanych z brakami kwasu askorbinowego w codziennym jadłospisie.
Obniżona odporność
Liczne badania ponad wszelką wątpliwość dowiodły, że spożycie witaminy C jest związane z dobrze funkcjonującym układem immunologicznym. Oznacza to, że jej przyjmowanie w dawkach nie mniejszych niż zalecane przyczyna się do skuteczniejszego zapobiegania chorobom i infekcjom, przede wszystkim przeziębieniu i katarowi. Właśnie dlatego zaleca się spożywanie dużych ilości witaminy C w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest najbardziej podatny na dolegliwości. W tym czasie szczególnie warto zastanowić się nad suplementacją tego związku, sięgając po sprawdzone preparaty z zaufanego źródła, jak np. Vitamin C Antioxidant czy Vitamin C With Bioflavonoids od firmy Allnutrition.
Nieefektywna budowa tkanki łącznej
Witamina C jest jednym ze związków, które wpływają na proces syntezy kolagenu w organizmie. Krótko mówiąc, kiedy jest jej za mało, kolagen nie jest produkowany w optymalnych ilościach, co niekorzystnie odbija się na kondycji stawów, ścięgien, chrzęści, włosów, paznokci, skóry, kości, zębów i dziąseł. Cała tkanka łączna cierpi z powodu braku niedoborów witaminy C, co z kolei przekłada się na mniej atrakcyjny wygląd i częstsze stany zapalne.
Podwyższone stężenie wolnych rodników
Wolne rodniki występują w organizmie naturalnie, jednak kiedy jest ich za dużo, mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Na podwyższony poziom wolnych rodników narażeni są w szczególności ludzie palący papierosy, żyjący w zanieczyszczonym środowisko (np. wielkie miasto), narażeni na duże obciążenie fizyczne lub psychiczne, pijący alkohol czy odżywiający się w niezdrowy sposób. Oni w szczególności powinni zadbać o spożywanie witaminy C w odpowiednich dawkach, ponieważ jej działanie przeciwutleniające prowadzi do neutralizacji wolnych rodników, które przyspieszają starzenie organizmu, a nawet grożą powstawaniem nowotworów.
Podwyższony poziom cholesterolu LDL
W trakcie badań naukowych wykazano, że zaspokajając zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, w krwioobiegu podwyższa się poziom „dobrego” cholesterolu LDL, a obniża się stężenie „złego” HDL. Oznacza to, że spożywanie zbyt małych ilości kwasu askorbinowego w długim okresie sprzyja powstawaniu miażdżycy. Dzieje się tak, ponieważ witamina C bierze udział w budowie i regeneracji tętnic.
Gorsza przyswajalność żelaza
Żelazo to jeden z kluczowych minerałów, które należy dostarczać organizmowi. Problem w tym, że do jego wchłaniania niezbędna jest obecność witaminy C, dlatego jeśli jej brakuje, absorbcja żelaza następuje wolniej, co może przekładać się na jego niedobory.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl