Sok jabłko-aronia to samo zdrowie!

0
31

W związku z powitaniem jesieni, która zadomowiła się już u nas na dobre, warto przystąpić do naturalnego budowania odporności. Ciekawą propozycją jest połączenie soku z jabłka i aronii, który nie tylko chroni komórki przed uszkodzeniem materiału genetycznego, ale także dostarcza naszemu organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. Dodatkowo połączenia jabłka i aronii jest pysznym i zdrowym duetem.

Sok jabłko-aronia chroni przed rakiem!

Nie wszyscy znają naturalne właściwości aronii, ale zawiera ona sporą dawkę witaminy P, wspierającej nasz układ odpornościowy każdego dnia. Dodatkowo stanowi bardzo cenne źródło przeciwutleniaczy. Sok zawierający aronie jest bogaty również w witaminy z grupy B (B2, B3, B9), witaminę C, E i kwas foliowy. Przeciwutleniacze nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale także chronią go przed wolnymi rodnikami, które oddziałują na powstanie i rozwój komórek nowotworowych. Należy pamiętać, że aronia stanowi cenne źródło makro i mikroelementów takich, jak: żelazo, wapń, mangan, bor, jod, które są odpowiedzialne za właściwą pracę naszego organizmu.

Zbawienne połączenie jabłka i aronii

Warto mieć na uwadze, że sok jabłko-aronia to nie tylko bogate połączenie potrzebnych minerałów, ale także bardzo smaczny duet. Słodkie jabłko w połączeniu z cierpką aronią stanowią przyjemne wyzwanie dla naszych kubków smakowych. Jabłka zawarte w soku są bogatym źródłem witaminy C i E, a także białka. Dlatego regularnie pity sok dostarcza nam potrzebny potas i żelazo, które nie tylko wzmacnia nasz organizm, ale także odżywia go. Witamina A zawarta w soku jabłko-aronia utrzymuje skórę, włosy i paznokcie w znakomitej kondycji.

Sok jabłko-aronia stanowi gwarancję wzrostu i mocnych kości oraz zębów, ponieważ dba o komórki tkanki kostnej. Dodatkowo zawarta w jabłkach witamina PP wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na pracę naszego mózgu. Nie możemy zapominać o fakcie, że ten smaczny duet działa antydepresyjnie, reguluję pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom złego cholesterolu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here