Pomysły na dania z kaszy pęczak

0
239
kasza pęczak
fot. pexels. com

Kasza pęczak jest pożywna, smaczna i ma wiele składników odżywczych, które warto wdrożyć do naszego trybu odżywiania. Poznaj, jakie dania możesz przygotować z udziałem kaszy pęczak oraz przekonaj się, że jest to zdrowy produkt!

Zobacz też: http://www.psfs.pl/jak-ugotowac-peczak/

Kasza pęczak, czyli rodzaj kaszy jęczmiennej

Kasza pęczak jest rodzajem kaszy jęczmiennej. Co prawda jednym z kilku, natomiast zdecydowanie tym najzdrowszym i najbardziej pożywnym. Ten rodzaj kaszy zaleca się osobom które borykają się ze zbyt dużym cholesterolem oraz mają problem z dokuczliwymi zaparciami. Wynika to stąd, że pęczak cechuje się sporą ilością rozpuszczalnego błonnika, tzw. beta-glukanu. Ten skutecznie pomaga obniżyć nadmiar poziomu cholesterolu we krwi i eliminuje zaparcia. W kaszy znaleźć można również selen, mangan i witaminy z grupy B. Kasza pęczak może występować w dwóch formach. Może to być klasyczny pęczak, czyli całe ziarno pozbawione łuski oraz pęczak kujawski (obtaczany), który jest z kolei całym ziarnem pozbawionym łuski, ale dodatkowo obtaczanym i polerowanym.

Przepisy na pęczak

Kasza pęczak świetnie sprawdzi się z wszelkimi warzywami podsmażonymi na patelni. Tutaj idealnie sprawdzają się warzywa mrożone, które można przygotować z dodatkiem soli i pieprzu i wymieszać z kaszą. Tylko tyle i aż tyle. Danie jest proste i pyszne. Kasza bardzo fajnie komponuje się z brokułami, marchewką, papryką. Do takiego dania można dodać mięso. Najlepiej pasują te chude przyprawione ziołami. Dzięki temu danie nabiera świeżości. Jeśli kaszę pęczak jesz z mięsem warto do całości dodać sos, aby danie nie było zbyt suche. Najlepiej sprawdzą się sosy grzybowe lub pomidorowe.

Wiele osób potwierdza, że kasza pęczak świetnie sprawdza się z sosami na bazie musztardy lub po prostu z dodatkiem musztardy. Nabiera wtedy większej pikanterii, więc dla miłośników ostrych dań jest idealna.

Kasza pęczak to też dobry wybór do faszerowania warzyw, np. papryki faszerowane kaszą jęczmienną pęczak. Kaszę można wymieszać z mięsem mielonym lub drobno pokrojonym kurczakiem, aby całość posiłku była bardziej syta.

Kaszę pęczak należy gotować tak, jak widnieje na zakupionym przez nas opakowaniu tego produktu. Do gotowania kaszy warto dodać olej, aby kasza po ugotowaniu miała maślaną formułę.

Przeczytaj też: http://www.icotam.pl/pierwszy-taniec-na-weselu-jak-sie-przygotowac/

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here